MIODY NATURALNE

w sprzedaży naturalne miody z polskich pasiek z tegorocznych zbiorów

z regionu Warmii i Mazur, Pojezierza drawskiego i Zamojszczyzny.

 

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE MIODU

MIÓD AKACJOWY

  • zaburzenia przewodu pokarmowego (nadkwasota, choroba wrzodowa, nadkwaśny nieżyt żołądka, zapalenie błony śluzowej i stany kurczowe jelit),
  • zaburzenia pracy nerek i dróg moczowych,
  • przeziębienia,
  • pozytywny wpływ na perystaltykę jelit,

MIÓD FACELIOWY

  • nadciśnienie tętnicze,
  • choroby układu pokarmowego, odnowa tkanek żołądka,
  • astma oskrzelowa,
  • wzmacnia organizm, leczy przeziębienia,

MIÓD GRYCZANY

  • schorzenia układu krążenia, miażdżyca (wzmacnia serce i naczynia krwionośne),
  • niedokrwistość i niedobór żelaza,
  • schorzenia wątroby (działanie odtruwające i ochraniające wątrobę),
  • poprawia pamięć, wzrok i słuch,
  • skuteczny w leczeniu chorób skóry (stosowany do wewnątrz, jak i na zewnątrz w postaci kompresów),

MIÓD LAWENDOWY

  • działanie rozkurczowe i uspokajające,
  • stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran,

MIÓD LEŚNY

  • choroby górnych dróg oddechowych,
  • alergie, przeziębienia,
  • poprawia przemianę materii,
  • miód ten skupia w sobie działanie ziół z nektaru z których powstaje (mniszek lekarski, malina, kruszyna, szałwia, dziurawiec i rumianek),

MIÓD LIPOWY

  • górne i dolne drogi oddechowe,
  • serce i układ krążenia,
  • stany nerwicowe, bezsenność,
  • schorzenia reumatyczne,
  • przeziębienia,
  • działanie przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne, przeciwskurczowe i uspakajające,

MIÓD MNISZKOWY

  • choroby wątroby i dróg żółciowych,
  • choroby reumatyczne,
  • niedokrwistość,
  • schorzenia żołądka,
  • stany wyczerpania psychofizycznego,
  • doskonale przyśpiesza gojenie wszelkich ran,

MIÓD NAWŁOCIOWY

  • układ moczowy, przerost prostaty,
  • schorzenia układu krążenia, nadciśnienie tętnicze,
  • schorzenia dróg żółciowych,
  • choroby stawów,
  • działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i bakteriostatyczne,

MIÓD RZEPAKOWY

  • choroby serca oraz naczyń wieńcowych (wyrównuje w organizmie niedobory potasu, obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała miażdżycy, poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze),
  • schorzenia wątroby oraz dróg żółciowych,
  • stany zapalne górnych dróg oddechowych,
  • przy chorobach skóry,

MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH

  • dolne drogi oddechowe
  • przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki
  • choroby serca i naczyń krwionośnych, nadciśnienie tętnicze,
  • nerwice
  • obniżona odporność organizmu,
  • działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, wykrztuśne oraz odtruwające organizm,

MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW LIŚCIASTYCH

  • nerki i drogi moczowe,
  • wątroba i drogi żółciowe,
  • przewód pokarmowy, jelita,

MIÓD WIELOKWIATOWY

  • wzmacnia organizm fizycznie i psychicznie, poprawia odporność i dodaje energii,
  • alergie dróg oddechowych (astma oskrzelowa alergenna, katar sienny),
  • choroby serca (wspomaga serce i naczynia krwionośne),
  • anemia,
  • reguluje pracę jelit,
  • pochodzący z wiosennego zbioru miód - w chorobach serca i naczyń krwionośnych, wątroby, woreczka żółciowego, nieżycie jelit i żołądka oraz przy wyczerpaniu nerwowym,
  • miód letni znajduje zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy, przeziębienia oraz chorobach dolnych dróg oddechowych,

MIÓD WRZOSOWY

  • choroby nerek i dróg moczowych, kamica nerkowa,
  • prostata, choroby układu płciowego,
  • stany zapalne jelit, biegunka,
  • zapalenie jamy ustnej i gardła,
  • łagodząco w bólach reumatycznych.

MIÓD PSZCZELI

Miód jest jedną z najcenniejszych substancji odżywczych i leczniczych, jakich dostarcza nam natura. Składa się głównie z cukrów prostych, jest niezwykle łatwo przyswajalny przez organizm ludzki. Oprócz węglowodanów zawiera kwasy, białko, enzymy, substancje bakteriobójcze, witaminy z grupy B oraz A, C i K, wszystkie aminokwasy oraz około 30 makro- i mikroelementów (najważniejsze z nich to żelazo, mangan, kobalt i magnez), zawiera również inhibinę, (substancję hamującą rozwój bakterii i zabijającą niektóre jej szczepy). Wszystkie te składniki są bardzo cenne dla człowieka, dzięki ich niezwykłym właściwościom (działanie antybakteryjne, regenerujące, detoksykujące, odżywcze i lecznicze), miód wzmacnia organizm fizycznie i psychicznie, poprawia odporność i dodaje energii.

Miód jest szczególnie zalecany dla chorych na serce, wątrobę, przy reumatyzmie, anemii, niedowadze, złej przemianie materii, podczas rekonwalescencji, przed operacjami, wzmacnia organizm osób starszych. Osobom zdrowym pozwala zachować dobrą kondycję, uodparnia i wzmacnia. Miód powinien być spożywany przez dzieci i młodzież, ponieważ wpływa u nich na przyrost wagi, wzmaga ogólną odporność organizmu oraz ułatwia rozwój umysłowy.

Przewagą produktów pszczelich nad produktami syntetycznymi jest brak skutków ubocznych i łatwość przyswajania przez organizm.

DAWKOWANIE

Dawkowanie profilaktyczne: 1 łyżka stołowa 1 raz dziennie.

Dawkowanie odżywcze i lecznicze: 1-3 łyżki stołowe 3 razy dziennie.

Dawki u dzieci takie same lecz porcje w łyżeczkach od herbaty.

(łyżka stołowa to ok. 20g miodu, płaska łyżeczka do herbaty to ok. 5g miodu)

Nie zaleca się podawania miodu niemowlętom do 1 roku życia.

WODA MIODOWA

Działanie miodu wzrasta, gdy jest rozpuszczony w wodzie – 1-2 łyżki miodu w szklance letniej, przegotowanej wody, zostawić pod przykryciem w ciemnym miejscu w temp. pokojowej na 12 godz. Zaleca się pić miód codziennie rano na czczo i wieczorem przed snem.

 

DZIAŁANIE LECZNICZE PRODUKTÓW PSZCZELICH:

PYŁEK KWIATOWY

  • choroby układu krążenia, miażdżyca, nadciśnienie,
  • schorzenia wątroby (działanie regenerujące oraz odtruwające),
  • choroby dróg oddechowych górnych i dolnych, przeziębienia,
  • schorzenia gruczołu krokowego,
  • niedokrwistość, anemia,
  • choroby siatkówki oka, wpływa też na ogólną poprawę wzroku,
  • wzmacnia układ nerwowy,
  • podnosi odporność psychiczną i fizyczną,
  • wzmacnia skórę, włosy i paznokcie,

PIERZGA  (przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy)

  • układ nerwowy – nerwice, depresje, intensywny wysiłek umysłowy
  • układ pokarmowy – wrzody, biegunka, schorzenia wątroby
  • wzmacniająco i regenerująco przy anemii, spadku odporności, w okresach silnego zmęczenia, niedoborach witamin i minerałów, w okresie rekonwalescencji, po przebytych zabiegach operacyjnych, w stanach pozawałowych,

PROPOLIS (kit pszczeli)

  • choroby układu oddechowego, uszu, zatok przynosowych, gardła,
  • gruźlica, wirusy grypy, przeziębienia
  • układ pokarmowy (nieżyt żołądka, nadżerki błony śluzowej, wrzody)
  • układ moczowo-płciowy, przerost prostaty, żylaki,
  • stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej i dziąseł
  • działa on przeciwzapalne i przeciwbólowe.